Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Δίλημμα με δύο καρέκλες για το Βελιγράδι. ΕΕ ή εθνικό συμφέρον;



Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φιλίπ Ρικέρ κάλεσε την κυβέρνηση της Σερβίας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το σενάριο των Βρυξελλών. Σε αυτήν την περίπτωση το Βελιγράδι θα υπογράψει την ήττα του, αλλά δεν θα λάβει εγγυήσεις ένταξης στην ΕΕ.

Μετά την άρνηση των σερβικών Αρχών να υπογράψουν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς επισκέφθηκε τη Μόσχα. Ωστόσο η επίσκεψη αυτή δεν ήταν σε θέση να λύσει το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ευθέως στο Σέρβο ομόλογό του ότι το Βελιγράδι πρέπει μόνο του να αποφασίσει και να λάβει τη σωστή απόφαση.
Οι συζητήσεις για την εισδοχή της Σερβίας στην ΕΕ αντιμετωπίζονται από την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων με μεγάλο σκεπτικισμό. Έτσι, ο Σέρβος πολιτικός αναλυτής Μπράνκο Ραντούν σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» επεσήμανε:
«Η ηγεσία της χώρας θέλει τη Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται να διευρύνει τα σύνορά της προς αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Οι Βρυξέλλες απαιτούν από το Βελιγράδι μια περισσότερο ή λιγότερο τυπική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους. Αυτό είναι απαράδεκτο για την κυβέρνηση της Σερβίας, η οποία επιθυμεί το συμβιβασμό, αλλά δεν είναι έτοιμη για υποχωρήσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Σερβία βρίσκεται σε αδιέξοδο και θα της είναι πολύ δύσκολο στο άμεσο μέλλον να λάβει μια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ».

Οι περισσότεροι Σέρβοι θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο μέρος της Δημοκρατίας της Σερβίας. Αλλά η ανεξαρτησία της πρώην αυτόνομης επαρχίας ήδη έχει αναγνωριστεί από περισσότερες των 90 χωρών. Και στο Βελιγράδι έχει προσφερθεί η σπαζοκεφαλιά πώς να συμβιβαστεί αυτή η πραγματικότητα με τις αντιλήψεις, που επικρατούν στη χώρα. Σχετικά πρόσφατα ο πρόεδρος της Λαϊκή Τράπεζας της Σερβίας Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς ερμήνευσε το έργο αυτό ως εξής: η ηγεσία της χώρας είναι έτοιμη να συνάψει μια συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά η συμφωνία αυτή θα πρέπει να προστατεύει την αξιοπρέπειά μας και να μην οδηγήσει σε μια κατάσταση, όπου εν συνεχεία κάποιος θα έπρεπε να λογοδοτήσει ενώπιον της ιστορίας ως προδότης της υπόθεσης της Σερβίας.
Η Γελένα Γκουσκόβα, διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της σύγχρονης κρίσης των Βαλκανίων στο Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εκτιμά:
«Η Σερβική ηγεσία κάθεται τώρα σε δύο καρέκλες. Αν και μου φαίνεται ότι πρέπει να πάρουν μια απόφαση: είτε να εγκαταλείψουν πλήρως τη διαπραγματευτική διαδικασία και σε αυτήν την περίπτωση το Κοσσυφοπέδιο παραμένει εντός του πλαισίου της Σερβίας και ήδη δεν θα διεκδικεί ούτε θέση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ούτε σε άλλους διεθνείς οργανισμούς ως ένα πλήρως ανεξάρτητο και αυτοδύναμο κράτος. Με αυτήν την επιλογή η σερβική κυβέρνηση αρνείται την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε υπογράφει όλα τα προτεινόμενα έγγραφα και συνεχίζει να ονειρεύεται την ένταξη στην ΕΕ, όπου δεν θα τους προσκαλέσουν στο εγγύς μέλλον».

Όμως μια συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο στην προτεινόμενη εκδοχή της θα σημαίνει για τα σημερινά μέλη της σερβικής κυβέρνησης την ουσιαστική απόρριψη της περαιτέρω πολιτικής τους σταδιοδρομίας, είναι πεπεισμένη η Γελένα Γκουσκόβα.
Στις 16 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στην Πρίστινα είναι πολύ λιγότερο στενοχωρημένοι για την υπόθεση αυτή, από ό,τι στο Βελιγράδι. Η αλβανική ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου έχει ήδη ετοιμάσει μια εκδοχή επέκτασης όλων των αρμοδιοτήτων της επί της σερβικής μειονότητας. Η Πρίστινα δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι το σχέδιο εδραίωσης της κρατικής υπόστασης του Κοσσυφοπεδίου θα υλοποιηθεί με την πλήρη υποστήριξη Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. The Voice of Russia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.