Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΤΕ! H ΒUNDESBANK εισηγείται εισφορά κεφαλαίου για την αποτροπή κυβερνητικών πτωχεύσεων. ΄Ερχεται το κούρεμα στις καταθέσεις πολιτών (λογικά μετά τις ευρωεκλογές)




του SON OFEON
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, 2014 06:00 π.μ. EST
27η Ιανουαρίου (Reuters) -  Η Bundesbank της Γερμανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι χώρες που ετοιμάζονται να πτωχεύσουν  θα πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό πλούτο των πολιτών τους μέσα από μια εφάπαξ εισφορά κεφαλαίου πριν ζητήσουν βοήθεια από τα άλλα κράτη.

Η σκληρή στάση της Bundesbank έρχεται μετά από  έτη κρίσης στη ζώνη του ευρώ, κατά την διάρκεια της οποίας έγιναν πέντε κυβερνητικές διασώσεις. Υπήρξαν, επίσης, παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα στην Ιταλία, όπου η μέση καθαρή περιουσία των νοικοκυριών είναι υψηλότερη από ό,τι στη Γερμανία.
" Η εισφορά κεφαλαίου αντιστοιχεί στην αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη των άλλων κρατών ", δήλωσε η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της.
Προειδοποίησε συγχρόνως ότι η πραγματοποίηση της εν λόγω εισφοράς ενέχει σημαντικούς κινδύνους και η εφαρμογή της δεν θα είναι εύκολη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί η χρήση της μόνο σε απόλυτα εξαιρετικές περιπτώσεις, για παράδειγμα  για να αποτραπεί η διαφαινόμενη αφερεγγυότητα κάποιου κράτους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζήτησε αυτή τη δυνατότητα σε μια έκθεση του  τον Οκτώβριο και κατέληξε  ότι για να μειωθεί το χρέος στα ποσοστιαία επίπεδα που υπήρχαν στο τέλος του 2007 , για ένα δείγμα 15 χωρών της ζώνης του ευρώ ,θα απαιτηθεί ένας φορολογικός  συντελεστής της τάξης του 10 τοις εκατό για τα νοικοκυριά με θετική καθαρή περιουσία.
Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Γερμανίας το 2012  υπόλόγισε ότι μία εισφορά της τάξης του  10 τοις εκατό  σε  μια φορολογική βάση που θα αποτελείται από κατόχους προσωπικής περιουσίας της τάξεως  των € 250.000 θα προσθέσει έσοδα έως και περίπου 230 δισ. ευρώ. Δεν έδωσε όμως μια εκτίμηση για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων .
Στην Ελλάδα χορηγήθηκαν κεφάλαια διάσωσης της τάξεως  των € 240 δισεκατομμυρίων  από τη ζώνη του ευρώ , από τις  εθνικές κεντρικές τράπεζες και το ΔΝΤ για να την  προστατεύσουν  από μια χαοτική χρεοκοπία  και μία  πιθανή έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.'Ολα τα κεφάλαια  δεν  έχουν καταβληθεί ακόμα .
Στη Γερμανία, ωστόσο, η Bundesbank δήλωσε ότι δεν θα υποστήριζε  την εφαρμογή επαναλαμβανόμενου φόρου επί της περιουσίας, λέγοντας ότι θα έβλαπτε  την ανάπτυξη.
Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές στις χώρες που αγωνίζονται στη ζώνη του ευρώ - όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Πορτογαλία - έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσε η Bundesbank  , αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί για τα υψηλά επίπεδα του  χρέους .
Υπάρχει ακόμα  μια σημαντική πρόκληση  να μειωθεί  το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος και οι  επερχόμενοι έλεγχοι της οικονομικής  υγείας  των τραπεζών από την  ΕΚΤ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τρεχόντων προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.
'Ενας επιτυχημένος έλεγχος  σε κατάσταση κρίσεως  (stress test) θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να απεξαρτηθούν οι τράπεζες των χωρών της περιφέρειας  της ζώνης του ευρώ από  τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, κατέληξε η Bundesbank .
"Δεν είναι ο σκοπός της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει και την φερεγγυότητα των εθνικών τραπεζικών συστημάτων ή των  κυβερνήσεων  και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις  απαραίτητες οικονομικές  προσαρμογές ή το ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών ", δήλωσε η Bundesbank .
ΠΗΓΗ http://www.reuters.com/article/2014/01/27/eurozone-crisis-bundesbank-idUSF9N0HR00620140127
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Στο παραπάνω ανυπόγραφο άρθρο του Reuters εμφανίζονται με κυνικότητα οι προθέσεις των γερμανών, μέσα από τα μάτια της Ομοσπονδιακής τους τράπεζας (Bundesbank).
Σημειώνω εδώ ότι η τράπεζα αυτή δεν είναι η ΕΚΤ και συνεπώς οι απόψεις που παρατίθενται δεν δεσμεύουν κανένα υπεύθυνο φορέα της ζώνης του ευρώ.
Το άρθρο αναφέρεται  στην αρχή  σε  ηθικολογίες και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επιβληθεί γενικά εφάπαξ φόρος περιουσίας στις προβληματικές χώρες.
Στη συνέχεια δήθεν τυχαία αναφέρεται στο ότι οι Ιταλοί είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς και βοηθήθηκαν με την αγορά χρέους τους από την ΕΚΤ.
Πρόκειται για  ξεκάθαρη μπηχτή ή αναιδή υπόδειξη για την περίπτωση της Ιταλίας, γιατί ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι ο ιταλός Μario Draghi.
Γίνεται διαδοχικά η επίκληση της αρχής της εθνικής ευθύνης και ξεχνιέται βολικά η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης και της συνυπευθυνότητας: Τα χρέη προέκυψαν  με συνυπευθυνότητα των δανειστών, που ήξεραν όταν δάνειζαν την υπερχρέωση των κρατών, αλλά αδιαφορούσαν μπροστά στο κέρδος των τραπεζών τους.
Επικαλούνται την έκθεση του ΔΝΤ που για 15 μόνο χώρες υπολόγισε ότι για να επανέλθουν τα επίπεδα χρέους στα επίπεδα του 2007 θα χρειασθεί να υποστούν μία έκτακτη εισφορά της τάξεως του 10% στις  θετικές περιουσίες των κατοίκων τους, αλλά  όχι και στα χρέη τους (!). 
Ξεχάστε αφελείς 'Ελληνες  πολιτικοί και ψηφοφόροι  κάθε συζήτηση για διαγραφή χρεών.
Εδώ προκύπτουν κάποια αυθόρμητα ερωτήματα:
θεωρούν μήπως ότι 15 χώρες εκ των 27 είναι προβληματικές ή θα γίνουν στο μέλλον?
Μήπως έφταιγαν μόνο  οι 15 χώρες για την κρίση του 2008 και πρέπει να επανέλθουν στον σωστό δρόμο?
Είναι τυχαία η αναφορά σε 10% έκτακτη εισφορά?
Τόσο δεν είχαν προτείνει αρχικά και στην περίπτωση των καταθέσεων της Κύπρου και μάλιστα επί δικαίων και αδίκων τραπεζών ?
Γιατί η εισφορά είναι ποσοστιαία  ομοιόμορφη για όλους?
'Εχουν όλοι το πρόβλημα χρέους  στον ίδιο βαθμό και για τις ίδιες αιτίες ή για λόγους "ισότητας"?
Απάντηση βέβαια μην περιμένετε από τους υποκριτές γερμανούς.
Στη συνέχεια  υπολογίζουν δήθεν  για τους γερμανούς το 10% της εισφοράς για εισοδηματούχους άνω των 250.000 ευρώ και βρίσκουν το ποσό των 230 δισ ευρώ.
'Εχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα και το κρύβουν ή απλά κάνουν υπολογισμούς της πλάκας για να δείξουν στη συνέχεια ότι δήθεν τα 240 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα και αναφέρονται παρακάτω είναι δικά τους?
Για να μην παρεξηγηθούν πάντως στη Γερμανία  φροντίζουν να δηλώσουν ότι δεν σκέπτονται  να εφαρμόσουν
αντίστοιχο φόρο στη χώρα τους , ούτε καν στην εκδοχή του της ετήσιας φορολόγησης περιουσίας γιατί "βλάπτει την ανάπτυξη"...
Στην Ελλάδα όμως τα χαράτσια δεν βλάπτουν και τα εφαρμόζουν (!)
Ακολουθεί μιά παραδοχή ότι οι μεταρυθμίσεις και οι οικονομικές προσαρμογές δεν μείωσαν το χρέος στις 5 χώρες όπου εφαρμόστηκε η συνταγή, αλλά βαδίζουν σε "βιώσιμη" ανάπτυξη.
Είναι βιώσιμη ανάπτυξη η ανεργία του 27% ή οι ληξιπρόθεσμοι φόροι 62 δισ. ευρώ των κατοίκων της Ελλάδας?
Aυτή την ανοησία μόνο γερμανός θα την σκεφτόταν...
Στο τέλος αναφέρονται στα επικείμενα stress test  της ΕΚΤ.
Αναρωτιέται κανείς πώς τα επικείμενα stress test  θα βελτιώσουν την ρευστότητα των τραπεζών και θα τις ανεξαρτητοποιήσουν από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η απάντηση δίνεται κυνικά στο τέλος: Oι τράπεζες που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να κλείσουν και να λύσουν τα προβλήματα τους με ίδια μέσα και γενικό ξεπούλημα.
Κατά λέξη  : " Δεν είναι ο σκοπός της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει και την φερεγγυότητα των εθνικών τραπεζικών συστημάτων ή των  κυβερνήσεων", σημαίνει: 
Eτοιμαστείτε  πολίτες  και καταθέτες της ΕΕ  (και της  Ελλάδας)  να χρεωκοπήσετε και να χάσετε χρήματα και περιουσίες από τις αφερέγγυες τράπεζες και κυβερνήσεις...
Τώρα που ξέρετε το σχέδιο η μόνη λύση που σας απομένει είναι να μαυρίσετε στις Ευρωεκλογές τους μνημονιακούς κάθε απόχρωσης.
Αν δεν το κάνετε, εσείς θα χάσετε.
freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.