Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΟΝΟ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (3 βίντεο)

Health-and-Hospitality-with-Biometrics-e


Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη
Όπως φαίνεται, ο «παλιομοδίτικος» κωδικός τράπεζας σύντομα θα λήξει και θα αντικατασταθεί για πάντα.
Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες αναγνωρίζοντας ότι οι παραδοσιακοί κωδικοί πρόσβασης είτε είναι πολύ φορτικοί είτε δεν είναι πλέον ασφαλείς αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιούν δαχτυλικά αποτυπώματα, ανίχνευση προσώπου και άλλων ειδών βιομετρικά για να ασφαλίσουν τους λογαριασμούς.

Εκατομμύρια πελάτες στην Τράπεζα Αμερικής(Bank of America), JPMorgan Chase και Wells Fargo συστηματικά χρησιμοποιούν δακτυλικά αποτυπώματα για να εισέλθουν οι πελάτες στους λογαριασμού τους μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Αυτό το χαρακτηριστικό, το οποίο ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν συστήσει τους τελευταίους μήνες, επιτρέπει σε ένα μεγάλο μέρος του Αμερικανικού κοινού να επαληθεύει την ταυτότητά του με βιομετρικά στοιχεία. Εκατομμύρια ακόμη χρήστες αναμένεται να το επιλέξουν καθώς όλο και περισσότερα τηλέφωνα χρησιμοποιούν δακτυλικά αποτυπώματα.

Επίσης έρχονται και άλλες χρήσεις βιομετρικών διαδικτυακά. Η τράπεζα Wells Fargo επιτρέπει μερικούς πελάτες της να σκανάρουν την ίριδα των ματιών τους με τα κινητά τους τηλέφωνα για να μπουν στους εταιρικούς λογαριασμούς τους και να συνδέσουν εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία Citigroup μπορεί να βοηθήσει στην επαλήθευση 800.000 πελατών της με πιστωτική κάρτα από τις φωνές τους. Ο USAA (Συνεταιρισμός Ηνωμένων Υπηρεσιών Αυτοκινήτων) ο οποίος υπηρετεί μέλη του στρατού και τις οικογένειές τους, αναγνωρίζει ορισμένους από τους πελάτες του μέσω των χαρακτηριστικών του προσώπου τους.
Παρόλα αυτά μερικές από τις κινήσεις αυτές προκαλούν ανησυχίες καθώς εκατομμύρια email διευθύνσεων, αριθμών τηλεφώνων, αριθμών κοινωνικής ασφάλισης και άλλα προσωπικά αναγνωριστικά έχουν πέσει στα χέρια εγκληματιών, καθιστώντας την απόδοση αυτών των αναγνωριστικών εντελώς αναποτελεσματική στην προστασία λογαριασμών. Ενώ οι ηλεκτρονικοί κλέφτες μπορούν να βρίσκουν τελικά τρόπους να κλέβουν τα προσωπικά δεδομένα, οι τράπεζες είναι πεπεισμένες ότι προσφέρουν περισσότερη προστασία.
«Πιστεύουμε πως ο κωδικός πρόσβασης έχει αρχίσει και πεθαίνει», είπε ο Tom Shaw, αντιπρόεδρος της επιχείρησης διαχείρισης οικονομικών εγκλημάτων στην USAA, η οποία έχει τη βάση της στην πόλη Άγιος Αντώνιος στην Αμερική. «Συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τις πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης λόγω του μεγάλου αριθμού παραβίασης δεδομένων.»
who-supports-biometrics-mobile
Επί δεκαετίες τα βιομετρικά, πρώην αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας, έχουν εξεταστεί από τις μεγάλες τράπεζες αλλά μόνο πρόσφατα κατάφεραν να γίνουν ακριβέστερα και οικονομικώς αποδοτικά για ευρεία χρήση. Χρειάστηκε μεγάλη καταβολή προσπαθειών για καιρό προκειμένου να επιτύχουν κάποιο αποτέλεσμα όπως σήμερα. Αυτό συνέβαινε διότι σε πολλά από τα αρχικά πρωτότυπα ένα σκανάρισμα προσώπου θα μπορούσε να ματαιωθεί από κακό φωτισμό όπως και η αναγνώριση φωνής να αποτύχει από θορύβους στο παρασκήνιο ή λαρυγγίτιδα.
Προτού τα smartphones γίνουν πανταχού παρόν, υπήρχε ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο: για την σύλληψη ενός δακτυλικού αποτυπώματος ή μιας ίριδας, μια τράπεζα θα έπρεπε να πληρώσει για τη διανομή της απαραίτητης τεχνολογίας σε δεκάδες εκατομμύρια πελατών. Μερικοί το επιχείρησαν αλλά οι προσπάθειές τους ήταν δαπανηρές και είχαν μικρή διάρκεια ζωής.

Σήμερα, η εξίσωση αυτή έχει αλλάξει. Πολλά μοντέλα κινητών iPhone έχουν επιφάνειες αφής οι οποίες μπορούν να σκανάρουν δακτυλικά αποτυπώματα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα σε αρκετές συσκευές κινητών τηλεφώνων είναι τόσο ισχυρά ώστε μπορούν να καταγράψουν λεπτομέρειες στο λεπτό που χρειάζονται για τη δημιουργία μιας βιομετρικής ταυτότητας.
Τα smartphones επίσης παρέχουν ένα επιπλέον στρώμα ασφαλείας. Πολλά βιομετρικά χαρακτηριστικά θα λειτουργήσουν μόνο αν χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο κινητό που ανήκει στον κάτοχο τραπεζικού λογαριασμού.
«Αν έχεις το κινητό σου και πιστοποιείς την ταυτότητά σου με το δάχτυλο τότε είναι πολύ πιθανό ότι είσαι εσύ» είπε ο Samir Nanavati ένας ειδικός βιομετρικής και ιδρυτής του Twin Mill, ένα πρόγραμμα ασφαλείας και συμβουλευτική εταιρία.
Το τίμημα φυσικά είναι ότι, στην αναζήτηση για περισσότερη ασφάλεια και άνεση, οι πελάτες παραδίδουν σημάδια της προσωπικής τους μοναδικής φυσικής ταυτότητας. Είναι άλλωστε εύκολο να αλλάξει κανείς ένα διακυβευμένο κωδικό πρόσβασης. Αλλά ένα δακτυλικό αποτύπωμα θα κρατήσει για πάντα.
Ορισμένα στελέχη τραπεζών λένε πως οι πελάτες ρωτούν συχνά αν οι βιομετρικές τους πληροφορίες θα αποτελέσουν μέρος μιας ιδιωτικής βάσης δεδομένων παρόμοια με αυτήν που κατέχει το F.B.I.
Οι ίδιες οι τράπεζες δεν διατηρούν κρυφές μνήμες από πραγματικά δακτυλικά αποτυπώματα.
Προτιμούν να δημιουργούν και να αποθηκεύουν αυτό που λέγεται ως πρότυπα – μεγάλα ποσά αριθμητικών αλληλουχιών δύσκολων να προβλεφτούν- βασισμένες σε ένα σκανάρισμα των δακτυλικών αποτυπωμάτων ή τους βολβούς των ματιών ενός προσώπου.
Το κακό όμως δεν σταματάει εδώ. Ήδη στο Ισραήλ από το 2017 έχει αποφασιστεί να έχουν όλοι οι Ισραηλίτες βιομετρικές ταυτότητες κάτι που πιθανότατα θα έρθει το ίδιο σύντομα και στα Ευρωπαϊκά κράτη. Ο υπουργός εσωτερικών Arye Deri ανακοίνωσε ότι με το ξεκίνημα της νέα χρονιάς θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους Ισραηλίτες να προσχωρήσουν στη νέα βιομετρική βάση δεδομένων.
«Το Ισραήλ παίρνει μέρος μαζί με πολλές άλλες χώρες στον κόσμο οι οποίες έχουν συμπεράνει ότι οι πολίτες τους θα έπρεπε να έχουν έξυπνη και ασφαλή τεκμηρίωση με έγγραφα. Με όλες τις προσπάθειες από διάφορες οργανώσεις να κλέψουν ταυτότητες, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα έξυπνο και έμπιστο έγγραφο» είπε ο Arye Deri. Στη συνέχεια εξέδωσε ένα τέτοιο έγγραφο για τον εαυτό του.

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.