Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Είσαι ανώνυμος blogger και ανησυχείς για τυχόν νομικές συνέπειες;…(άρχισε η δημόσια διαβούλευση για την φίμωση σου) !!!Διαβάζοντας αυτό το ποστ θα καθησυχασθείς…
Η κυβέρνηση προκήρυξε δημόσια διαβούλευση με την οποία πολλοί υποπτεύονται ότι μαγειρεύεται νέος «μπλογκο-νόμος»…
Σύμφωνα με το κείμενο σχολιασμού της διαβούλευσης,«στόχος είναι η διαφάνεια και οι καθαροί κανόνες για τη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας και ανάπτυξης των…διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, τη θεμελίωση της πολυφωνίας, την έννομη σχέση με την πολιτεία και την κοινωνία, την τήρηση της δεοντολογίας και της ελεύθερης έκφρασης».

Οι παραπάνω υπογραμμισμένες λέξεις και εκφράσεις, προβληματίζουν τους μπλογκερς ότι παραπέμπουν σε μεθόδευση για τη φίμωση της ελληνικής μπλογκοσφαιρας που θα επιχειρηθεί με νομοθετική ρύθμιση προς την κατεύθυνση της κατάργησης – άρσης της ανωνυμίας των μπλογκς.
Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου απέστειλα στο opengov σχόλιο, λαμβάνοντας μέρος στη δημόσια διαβούλευση.
Με το σχόλιο αυτό διατύπωσα τη νομική σκέψη ότι κάθε ρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή (της κακώς εννοούμενης «διαφάνειας») ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ. Τυχόν δε παρόμοια «ρύθμιση» θα συνιστούσε ακραία ερμηνευτική ακροβασία, η οποία είναι καταδικασμένη να περιπέσει σε αδράνεια όπως ακριβώς συνέβη με την περίφημη εγκύκλιο Σανιδά.
Την ανωτέρω άποψή μου τεκμηρίωσα νομικά ως εξής:
1. Η υπηρεσία blogger παρέχεται από τη Google. Η Google ενεργεί σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, κατά το οποίο κάθε ποινική κύρωση στο Internet είναι ανεπίτρεπτη. Σύμφωνα μάλιστα με το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ «η απειλή ποινικών κυρώσεων στο Internet παραβιάζει καταφανώς την ελευθερία της έκφρασης που κατοχυρώνεται στην πρώτη Τροπολογία του Αμερικάνικου Συντάγματος». Έτσι η Google ενεργώντας σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε, να δημιουργήσει ένα ψευδώνυμο λογαριασμό ιστολογιου και να γράφει σε αυτό ότι θέλει. Οι συνέπειες που το περιεχόμενο των ψευδωνύμων ιστολογίων παράγουν στην έννομη τάξη κάθε χώρας, την ενδιαφέρει από λίγο έως καθόλου.
2. Το γεγονός όμως ότι η Google δεν παραβιάζει το δίκαιο των ΗΠΑ δε σημαίνει ότι δεν παραβιάζει το ελληνικό δίκαιο. Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, ποινική ευθύνη εκτός από το διαχειριστή του ιστολογίου έχει και η Google που παρέχει την υπηρεσία «blogger» εφόσον σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο αποδεικνύεται ότι ενεργεί με δόλο (έστω και ενδεχόμενο).
Σύμφωνα λοιπόν με το ελληνικό δίκαιο, κάθε φορά που διώκεται ποινικά ένας μπλόγκερ, πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να διώκεται και αυτός που φιλοξενεί το μπλόγκ (π.χ η Google). Διαφορετικά υπάρχει ευθεία παραβίαση του νόμου (της αρχής του αδιαιρέτου της έγκλησης του αρθρ. 119 του Ποινικού Κώδικα). Έτσι αν κάποιος μηνύσει τον μπλογκερ αλλά όχι τη Google, ο Εισαγγελέας πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να εφαρμόσει το αρθρ. 119 ΠΚ και να επεκτείνει την ποινική δίωξη και στην Google (να στείλει δηλ. κατηγορούμενη και την Google). Ακόλουθα ζητείται από τις ελληνικές αρχές η δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ, ώστε οι υπεύθυνοι της Google να συρθούν σιδηροδέσμιοι στην Ελλάδα και να δικαστούν εδώ (το άλλο με τον τοτό το ξέρεις;)…
3. Για να μην ευθύνεται ποινικά η Google ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ -σύμφωνα πάντα με το ελληνικό δίκαιο- ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΕΙ τους χρήστες της υπηρεσίας «blogger». Το πρόβλημα της ταυτοποίησης των χρηστών στο Internet λύνεται εύκολα και γρήγορα με τη χρήση των προπληρωμένων πιστωτικών καρτών της VISA και της MASTERCARD που τις εκδίδουν όλες οι εγχώριες τράπεζες.
4. Γίνεται από τα ανωτέρω αντιληπτό πως αν την υπηρεσία «blogger» την παρείχε η HoL, η Forthnet ή ο ΟΤΕ, ο Έλληνας νομοθέτης θα είχε «τακτοποιήσει» το θέμα εύκολα και γρήγορα… Δυστυχώς όμως ή ευτυχώς, την υπηρεσία παρέχει η Google. Οπότε μοναδική ρύθμιση που το ζήτημα επιδέχεται, είναι ο Έλληνας νομοθέτης να απαιτήσει από τη Google την ταυτοποίηση των χρηστών της υπηρεσίας «blogger» από την Ελλάδα. Επί περιπτώσει μη συμμόρφωσης της Google με παρόμοια διάταξη ελληνικού νόμου, να αποκλείεται από τους ελληνικούς Internet Providers η πρόσβαση των κατοίκων Ελλάδος στην ηλεκτρονική διεύθυνση blogspot.com από την οποία η Google παρέχει την υπηρεσία “blogger” στην Ελλάδα. Καθαρά δηλαδή πράγματα. Γεωγραφικός αποκλεισμός της υπηρεσίας “blogger”. Όπως κάνει η Τουρκία με το YouTube, η Κίνα για ότι θεωρεί απειλητικό για το καθεστώς και το Ιράν και η Β. Κορέα για όλα.
Καταλαβαίνετε βεβαίως ότι ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ… Κάθε άλλη όμως «ρύθμιση» είναι ανεδαφική και καταδικασμένη να καταπέσει στα δικαστήρια… Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει παγκοσμίως, είναι ότι η Google και οι ΗΠΑ επιβάλουν μονομερώς τηνde facto κατάργηση των ποινικών κυρώσεων στο Internet, για τα εγκλήματα της απλής και συκοφαντικής δυσφήμησης.
Τίθεται εδώ το εξής ερώτημα: Τι θα συμβεί αν ο κατηγορούμενος μπλογκερ εμφανισθεί στον Εισαγγελέα και πει «κ. Εισαγγελέα σας επισημαίνω στην υπόθεσή μου, την υποχρέωσή σας από το αρθρ. 119 ΠΚ να στείλετε κατηγορούμενη μαζί με εμένα και την Google»…?
Δες εδώ το σχόλιο που έστειλα προς δημόσια διαβούλευση.
Αναλυτικά για την ποινική ευθύνη της Google σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο δες εδώ
nomika-analata
paganeli.wordpress.com

12 σχόλια:

 1. Are you disappointed? The Mirror has revealed the name of the new Newcastle United <a href="https://www.youtube.com/watch?v=Hu1wq9g5_-w&list=RDHu1wq9g5_-w&start_radio=1 manager is not a big name that is in trend. And will start working on the first game immediately against Spurs after the end of the national team program

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Following the change เพลงมันส์ of owner of the club at St James' Park, Steve Bruce's chairmanship was hot as a rule as he was unable to produce an impressive performance in the least.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. However, "The Reds" still need realmadrid
  to move to add a new army anyway in the next summer. And one of the players they have locked in is Felix, who is currently struggling with a "Bear seal".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. While another player that Liverpool are looking for is Borussia Dortmund midfielder Jude Bellingham, Barcelona
  who is now in very hot form, both with the "Yellow Tigers" army and the England national team. Until making the European giants interested in wanting to use the service as well

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. The 21-year-old Portugal international has เรอัลมาดริด
  only made three appearances for the La Liga champions last season, making the player less happy with the current situation.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. If Felix joins the team, it would ข่าวบอล
  give German manager Jurgen Klopp more attacking options. Because the potential of the players can act as the front of the target. or wing position

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. So if the players who said footballnews parade into Anfield really. The old players in the offensive line and midfield must maintain the best form Otherwise, there is a right to leave the real position permanently!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. As for the defensive line, Klopp Champions
  can be full because Trent Alexander-Arnold. fit back and likely to play alongside Joel Matip, Virgil van Dijk and Andy Robertson Kelleher,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Solskjaer has a problemthatข่าวเอ็มบัปเป้
  needs to be addressed after Harry Maguire and Rafael Varane were injured, while Brazilian midfielder Fred and Edinson were injured.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ready to allow Ibrahima ข่าวแมนฯซิตี้
  Konate and Joe Gomez to show some pace. As for the midfield, it may be used as a two-man receiver. Which is Henderson and Keita because there are not many options.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ate and Joe Gomez t footballnews
  o show some pace. As for the midfield, it may be used as a two-man receiver. Which is Henderson and Keita because there are not many options

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. And Rafael Varane spanishteam , the main center back pair, is injured. Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer will return to lead the "Red Devils" to visit.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.