Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Spiegel: "Ποιός θα σταματήσει το γίγαντα Πούτιν; Οι νάνοι Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ;"-Στην αγκαλιά της Ρωσίας η Κριμαία-ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη θα περιπολούν στις παρυφές της Ρωσίας




Spiegel: "Ποιός θα σταματήσει το γίγαντα Πούτιν; Οι νάνοι Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ;"
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel παρουσιάζει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως το επιβλητικό γίγαντα στο εξώφυλλο του και αναρωτιέται, ποιος θα τον σταματήσει; Η αλήθεια είναι πώς ο Ρώσος πρόεδρος παίζει απίστευτα καλό «σκάκι» και οι Δυτικοί βλέπουν πώς δεν
μπορούν να κερδίσουν την παρτίδα.

Την ίδια στιγμή, στο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού ο Μπαράκ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, παρουσιάζονται μικροσκοπικοί και νάνοι μπροστά του, μοιάζοντας ανίσχυροι να σταματήσουν τα σχέδια του Πούτιν.
Η εξωφυλλική φωτογραφία συνοδεύεται με τον επιβλητικό τίτλο: «Ο εμπρηστής: Ποιος θα σταματήσει τον Πούτιν;». «Η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία οδήγησε στην μεγαλύτερη κρίση της ηπείρου του αιώνα. Σχεδόν 25 χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, έφερε αντιμέτωπους τη δύση και την ανατολή. Η κυβέρνηση του Κιέβου είναι αβοήθητη και οι ηγέτες της Δύσης διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν τον αυτοκράτορα της Μόσχας. Ποιος θέλει και ποιος μπορεί να σταματήσει τον Πούτιν;» αναφέρει το περιοδικό.
Οι Δυτικοί πήγαν για μαλλί και όπως φαίνεται στο τέλος θα βγούν κουρεμένοι.
defencenet.gr
Στην αγκαλιά της Ρωσίας η Κριμαία
rkrΤυπική διαδικασία το δημοψήφισμα, υποστηρίζουν αναλυτές. Ηχηρή απάντηση Πούτιν στην πρόκληση των Δυτικών μέσα στην «αυλή» της Ρωσίας. Έπεται συνέχεια…
Το επίμαχο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία παρουσιάζεται από τις φιλορωσικές Αρχές ως ευκαιρία προς τους κατοίκους της χερσονήσου να αποφασίσουν δίκαια και ελεύθερα για το μέλλον τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καν η επιλογή του «όχι» στην ένωση με τη Ρωσία.
Οι ψηφοφόροι της Κριμαίας θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ δύο επιλογών στις κάλπες που στήνονται στις 16 Μαρτίου για το δημοψήφισμα που καταγγέλλεται ως παράνομο και αντισυνταγματικό από τηn Δύση, η οποία λαμβάνει ηχηρή απάντηση από τους Ρώσους, επειδή εισέβαλε στην αυλή τους.
Βάσει του προσχεδίου του ψηφοδελτίου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της τοπικής Βουλής, το πρώτο ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».
Και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας;».
Εκ πρώτης όψεως, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία.
Όμως, το Σύνταγμα του 1992 -που υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία καταργήθηκε γρήγορα από το νέο μετασοβιετικό ουκρανικό κράτος- απέχει μακράν από αυτό.
Προβλέπει να δοθούν στην Κριμαία όλες οι ιδιότητες μίας ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας -αλλά με το δικαίωμα να καθορίσει τη δική της πορεία και να επιλέξει με ποιον θέλει να διατηρήσει σχέσεις, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης.
Με την φιλορωσική τοπική Βουλή να έχει διακηρύξει ήδη ότι επιθυμεί την προσάρτηση στη Ρωσία, η δεύτερη επιλογή προσφέρει απλώς μία ελαφρά μακρύτερη διαδρομή για την επιστροφή της χερσονήσου πίσω στον ρωσικό έλεγχο, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Εν τω μεταξύ, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας να διακηρύξει ανεξαρτησία από το Κίεβο, ο πρόεδρος του Βλαντίμιρ Κωνσταντίνοφ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Itar Tass ότι, «η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι αδύνατη».
«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Το έγγραφο αυτό ζητά τη νόμιμη εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσία καθώς και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας.
Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης έχει ως εξής :
“Εμείς, τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της Σεβαστούπολης, με βάση τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και πολλών άλλων διεθνών μέσων αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την υποστήριξη του διεθνούς Δικαστηρίου για το Κόσοβο της 22ας Ιουλίου 2010, το γεγονός της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας τμήματος μιας πολιτείας, που δεν παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αποφασίζουμε από κοινού:
1. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της επερχόμενης στις 16 Μαρτίου άμεσης ψήφου του λαού της Κριμαίας αποφασιστεί  η ένταξη της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης ως τμήμα στη Ρωσία, η Κριμαία μετά το δημοψήφισμα θα δηλώσει ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος με μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης.
2. Η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και πολυεθνικό κράτος, το οποίο υποχρεούται να διατηρεί την ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων και τη θρησκευτική αρμονία στο έδαφός της.
3. Η Δημοκρατία της Κριμαίας, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, στην περίπτωση του σχετικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, θα προβεί σε έκκληση προς τη Ρωσική Ομοσπονδία με πρόταση της Δημοκρατίας της Κριμαίας και με βάση μιας διεθνούς συμφωνίας, ώστε να καταστεί  ένα νέο τμήμα (θέμα) της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Το γεγονός αυτό καθιστά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μια τυπική διαδικασία», σημειώνει το ουκρανικό πρακτορείο Unian σε σχέση με την διακήρυξη.
Το «ναι» την Κυριακή αναμένεται να είναι συντριπτικό, λένε πληροφορίες, και ενδεχόμενα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας να επιλέξουν την απόσχιση.
pygmi.gr

ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη θα περιπολούν στις παρυφές της Ρωσίας


Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να περιπολούν νατοϊκά αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία
Αεροπορική άσκηση Άσκηση ΗΠΑ – Πολωνίας 
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα περιπολούν στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας.
«Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα αποφάσισε να στείλει αεροσκάφη AWACS να πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία, ως μέρος των προσπαθειών του για την παρακολούθηση της κρίσης στην Ουκρανία. Όλες οι αναγνωριστικές πτήσεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός της επικράτειας της συμμαχίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από τις βάσεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Geilenkirchen (Γερμανία) και στο Waddington (ηνωμένο Βασίλειο), αναφέρει το πρακτορείο RIA "Novosti" προσθέτοντας ότι η πρώτη μοίρα αεροσκαφών αυτού του τύπου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.
«Αεροσκάφη AWACS του ΝΑΤΟ της «πτέρυγας υψηλής διαθεσιμότητας», που δύναται να επιχειρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναμένονται να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους πτήσεις. «Αναμένουμε την πρώτη πτήση κατά τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας.
Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Alexander Vershbow δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Dmitry Rogozin, δήλωσε το Σάββατο ότι μετά τις «ρητές απειλές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εναντίον της χώρας του, η σκοπιμότητα της εκ νέου αναβίωσης του πάλαι ποτέ σοβιετικού στρατού και της αμυντικής βιομηχανίας δεν τίθεται σε αμφιβολία».
Σύμφωνα τώρα με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Bronislaw Komorowski η χώρα του επιθυμεί περισσότερα στρατεύματα των ΗΠΑ στη χώρα του, για να εγγυηθούν την ασφάλειά της στο ΝΑΤΟ, στο οποίο η Πολωνία εντάχθηκε πριν από 15 χρόνια.
Ο Komorowski με αφορμή την επέτειο αυτή της ένταξης μετέβη στην αεροπορική βάση Λίντσερ, πραγματοποιώντας επίσκεψη - επιθεώρηση. Στην βάση αυτή στην κεντρική Πολωνία, υπάρχουν πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη F16. Επίσης έχουν ήδη μεταβεί και 10 αμερικανοί πιλότοι που πραγματοποιούν πτήσεις με πολωνούς συναδέλφους τους.
Κατόπιν αιτήματος της Βαρσοβίας που πραγματοποιήθηκε μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, περίπου 300 αμερικανοί τεχνικοί εδάφους και άλλων ειδικοτήτων με 12 επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη F16 αναμένονται στην Πολωνία αυτή την εβδομάδα, όπου θα λάβουν μέρος σε κοινές ασκήσεις.
«Θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη εμπλοκή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφός μας εντός του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πολωνός Πρόεδρος Komorowski.
kostasxan.blogspot.gr

1 σχόλιο:

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.